W 1924 "Robotnik" wydzierżawił małą piekarnię na Nowym Rynku od Żyda Kotza, a w 1928 zbudował nowoczesną piekarnię mechaniczną przy ul. Sienkiewicza 29 czynną do dzisiaj, dobrze zasłużoną "jedynkę".
W 1953 oprócz własnej przy ul. Sienkiewicza PSS utrzymywał zabrane prywatnym właścicielom piekarnie nr 2 ul. Dzierżyńskiego 2, nr 3 ul. Zarwanica 19, nr 4 ul. Grodzka 4, nr 5 ul. Bazyliańska. W 1955 PSS ubył zakład z ul. Zarwanica, pozostałe 2 mechaniczne i 2 ręczne wypiekały łącznie ok. 2,8 t pieczywa.
28 IX 1956 przy ul. Kilińskiego oddano do eksploatacji piekarnię nr 2 - tzw. "Gigant" o zdolności 10 t., a cały PSS razem ok. 14 t., zatrudniając wtedy łącznie 42 piekarzy. W ciągu roku w nowym zakładzie wypieczono pieczywa żytniego 2,1 tys. t, pszennego 0,5 tys. t, mieszanego 1,05 tys. t i wyborowego 80 t. Natomiast drobnego pieczywa w ciągu doby wypiekano 5 tys. sztuk w 8 asortymentach. 4 I 1968 na Karolówce uruchomiono piekarnię GS (docelowo 5 t. na dobę).
22 XI 1976 też przy ul. Kilińskiego otwarto piekarnię nr 3 (13 t. - tylko chleb, w 5 asortymentach). W 1986 na dobę podczas trzech zmian wypiekano 23 tys. bochenków). Obie duże piekarnie czynne były do 1991. W l. 60. była nadal piekarenka nr 4 (ul. Grodzka 4).
1965 r. |
zdoln./doba |
Chleb/rocznie |
Drobne/rocznie |
ogółem |
18,2 t |
2479,2 t |
630 t |
Nr 1 |
5,7 t |
897,5 t |
199 t |
Nr 2 |
10 t |
1392,7 t |
431 t |
Nr 4 |
2,5 t |
189,0 t |
- |
W 1987 PSS produkował pieczywa 25 t/dobę (także osiedlowe piekarnie nr 4, 5, 6 i 7), gdy 4 zakłady prywatne 10 t. Od 1988 PSS wypiekał pumpernikiel, od 1994 paluszki. W 1988 powstała nowa piekarnia GS 7,5 t. (poprzednia z 1968 5 t.). W 1992 PSS miał 5 piekarni - nr 1 (ul. Sienkiewicza), nr 4 (ul. Okrzei), nr 5 (ul. Bohaterów MC), nr 6 (ul. Śląska), nr 7 (ul. Hrubieszowska). W 1995 produkowały 30 asortymentów pszennych i 14 chlebowych, w 1998 - 40 gat. chleba i 50 innego pieczywa.
Też Piekarnie
* W 1965 wypiekano 16 gatunków pieczywa: chleb praski, sandomierski, zakopiański, mazowiecki, pszenny, grahama, żytni pytlowy, bułki, obwarzanki, chały, rogale, bułki z serem, z marmoladą, z makiem, bułki wrocławskie 400 g i 50 g.
* W 1963 podczas remontu "Giganta" - 3 tony chleba dziennie piekło wojsko.
* 22 II 1974 rano piekarnia nr 2 dostarczyła 5 gat. bułek: zwykłe, maślane, solanki oraz wrocławskie małe i duże, razem pieczywa białego ponad 27 tys. sztuk, a oprócz tego 1461 bochenków chleba. W ciągu doby wypieka się ok. 5,5 t chleba i 2,5 t bułek. Wypiekano aż 6 gat. chleba, mimo że np. chle "zakopiański" pochłania więcej czasu.
* W 1995 piekarnie produkowały pieczywo pszenne 30 asortymentach, chlebowe w 14, baltonowski bez chemicznych ulepszaczy, razowe z dodatkiem nasion oleistych, wprowadzono specjalizację, "jedynka" bułki, "siódemka" chleb.